Enkel smörgåstårta

Tre bottnar i smörgåstårtan kan verka avancerat men är förvånansvärt enkelt. Prova själv!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Fyllning

  • 60 g färskost med vitlök och örter
  • 4 skivor rökt lax
  • 2 hårdkokta ägg
  • 4 msk majonnäs
  • 2 msk hackad dill
  • svartpeppar, salt
  • 1 1/2 dl cottage cheese, keso
  • 2 msk rödlök, finhackad

Garnering och botten

  • 16 skivor långfranska
  • 2-3 dl majonnäs
  • 2-3 dl crème fraiche
  • 4 skivor rökt lax
  • 1 hårdkokt ägg
  • dill, persilja eller krasse
  • 1 liten rödlök

Gör så här:

4 portionssmörgåstårtor (det går även bra att göra en stor, lägg då kantskurna skivor kant i kant på ett fat)

Ta ut rundlar i långfranskan med hjälp av exempelvis ett glas eller en liten skål, så stora att de når ut till kanterna på brödet. (Använd gärna kanter till krutonger i en soppa eller sallad, se våra tips!)

Första lagret:

Bred färskost på fyra rundlar och lägg tunna skivor av rökt lax över.

Andra lagret:

Mosa äggen med majonnäs och dill, smaka av med svartpeppar och salt. Bred på nästa lager bröd.

Tredje lagret:

Blanda cottage cheese med rödlök och bred över den tredje skivan bröd på varje liten smörgåstårta.

Lägg på locket. Blanda majonnäs och crème fraiche - den större mängden kan behövas för portionssmörgåstårtor. Skala äggen och skär dem i klyftor med vass kniv och garnera tllsammans med en skiva rökt lax på varje smörgåstårta, formad till en ros. Skala och klyfta rödlöken och garnera med klyftor av rödlök. Lägg till sist på en kvist dill eller persilja eller klipp över smörgåskrasse.

Låt smörgåstårtan stå ihop sig före servering, men garnera strax före serveringen.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Formbröd

Kom i form med hembakat bröd!

Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

hembakatbrod.se

Läcker pudding

Smakfull squash

Squash brukar växa så det brakar i augusti. En god pudding till efterrätt eller lunch kanske?

efterratter.se


Laga mer fisk!

Mat med gott rykte

Inte bara nyttiga utan dessutom fulla med smak. Bjud på klassiskt dillkryddade laxkotletter!

Fisk kan tillagas på många sätt. Barnens favorit, fiskpinnar, skäms inte för sig på vuxenmiddagen när du gör dem själv. Både nyttigare och vackrare! Eller slå till på att bjuda på hel röding i ugn med en god sås och kokt potatis.

Husmansfavoriten laxpudding visar att fiskrätter inte behöver vara svåra att laga för att smaka bra. Fisk har, kort sagt, ett välförtjänt gott rykte!

 fiskrecept.nu


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...