Focacciabotten

Focaccian är smakrik och passar bra till smörgåstårta. Den passar till smörgåstårtor med en fyllning, eftersom den inte blir så hög.

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 650 g vatten (6 1/2 dl)
  • 25 g olivolja (2 msk)
  • 1 1/2 tsk smulad, torkad rosmarin
  • 300 g grahamsmjöl (5 dl)
  • 12-18 g salt (2-3 tsk)
  • 600 g vetemjöl (1 l)
  • olivolja, till pensling

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Lös i vattnet och tillsätt rosmarin, olivolja och grahamsmjöl. Rör samman och tillsätt därefter salt och därefter vetemjölet, lite åt gången. Knåda samman degen tills den blir smidig, cirka 15 minuter för hand eller halva tiden i maskin. Låt jäsa i cirka 1-1 1/2 timme tills degen nått dubbel storlek.

Ta upp degen på bakbordet. Klä en långpanna med bakplåtspapper och pensla med olivolja. Tryck ut degen i långpannan till ett jämnt lager och pensla ovansidan med olivolja. Låt jäsa ytterligare 1 1/2 timme. Grädda mitt i ugnen i 225 graders ugnsvärme. Kontrollera att undersidan är klar. Låt svalna på galler.

Kantskär focaccian och skär av toppen innan den fylls till smörgåstårta.


Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Crêpes

Snabba pannkakor med god och matig fyllning

Pannkakor måste inte betyda sylt och grädde. Tvärtom. Gör matiga och goda crêpes med räkor som passar både vardag och helgkväll!

pannkakor.se

Scones

Baka scones på höstkanten

Dags att dra täcket över huvudet och sova fram till april? Nej! Stig upp och baka grova scones istället!

scones.se


Kakor

Äppelfest!

Äpplen kan användas till de mest skilda rätter. Från äppelmos till kryddig äppelkaka.

Har man tillgång till egna äpplen brukar sensommaren och hösten vara en tid för äppelexperiment. Och även i stan finns ofta svenska äpplen till bra pris och god kvalité.
De första äpplena brukar försvinna ner i äppelpajen. Med eller utan kanel? Några burkar äppelmos är ett bra sätt att lagra sommaren inför vintern. På efterrrättsfronten är både en god äppelkaka och ugnsbakad äpplen riktiga läckerheter! Behöver jag säga vaniljsås?

 bakakaka.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...