Italiensk smörgåstårta

Klassiska italienska smaker av pesto, mozzarella och tomater trivs tillsammans i en lätt smörgåstårta.

Du behöver

Receptet är för 8 personer.

Focacciabotten

  • 25 g jäst
  • 650 g vatten (6 1/2 dl)
  • 25 g olivolja (2 msk)
  • 1 1/2 tsk smulad torkad rosmarin
  • 300 g grahamsmjöl (5 dl)
  • 12-18 g salt (2-3 tsk)
  • ca 600 g vetemjöl (1 l)
  • olivolja till pensling

Fyllning

  • 4 msk pesto
  • 250 g mozzarella, 2 pkt
  • 200 g körsbärstomater
  • salt, svartpeppar
  • 2-3 msk olivolja

Täcke

  • 300 g naturell färskost
  • 250 g körsbärstomater
  • 3-4 msk pesto

Gör så här:

Botten:

Smula jästen i en bunke. Lös i vattnet och tillsätt rosmarin, olivolja och grahamsmjöl. Rör samman och tillsätt därefter salt och därefter vetemjölet, lite åt gången. Knåda samman degen tills den blir smidig, cirka 15 minuter för hand eller halva tiden i maskin. Låt jäsa i cirka 1-1 1/2 timme tills degen nått dubbel storlek.

Ta upp degen på bakbordet. Klä en långpanna med bakplåtspapper och pensla med olivolja. Tryck ut degen i långpannan till ett jämnt lager och pensla ovansidan med olivolja. Låt jäsa ytterligare 1 1/2 timme. Grädda mitt i ugnen i 225 graders ugnsvärme. Kontrollera att undersidan är klar. Låt svalna på galler.

Dela focaccian rakt genom när den svalnat. Kantskär och skär av "toppen" på focaccian (tänk på att kanterna går bra att använda som krutonger!). Det går att göra antingen två mindre eller en stor smörgåstårta. Bred pesto över undersidan och pensla olivolja på ovansidan. Skiva mozzarellan tunt och täck bottnen med den. Skiva körsbärstomaterna tunt och lägg dem över mozzarellan. Salta och peppra.

Lägg på den övre delen av focaccian. Bred färskost ovanpå och fördela halverade körsbärstomater och pesto över.

Låt smörgåstårtan stå samman före servering. Den får gärna vara rumstempererad.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakakaka

Kafferep

Småkakor som smälter i munnen... Blanda modern och klassiskt och servera läckra småkakor till latten!

bakakaka.se

Laxlasagne

Laxen gillar pasta

Lax och pasta är som gjorda för varandra. Laxlasagne är självklar helgmat!

lasagne.nu


Glass

Mera glass!

Finns det något godare än glass? Yoghurt- och saffransglass känns lyxigt och friskt!

Peppar&Salt älskar glass. Kanske är du sugen på en klassisk jordgubbsglass? Eller blir havtornssorbet din nya favorit? Att göra egen glass är lätt och roligt! Ringla över en krämig kolasås på kondenserad mjölk och njut. Det är lätt att älska glass!

 glassrecept.nu


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...