Italiensk smörgåstårta

Klassiska italienska smaker av pesto, mozzarella och tomater trivs tillsammans i en lätt smörgåstårta.

Du behöver

Receptet är för 8 personer.

Focacciabotten

  • 25 g jäst
  • 650 g vatten (6 1/2 dl)
  • 25 g olivolja (2 msk)
  • 1 1/2 tsk smulad torkad rosmarin
  • 300 g grahamsmjöl (5 dl)
  • 12-18 g salt (2-3 tsk)
  • ca 600 g vetemjöl (1 l)
  • olivolja till pensling

Fyllning

  • 4 msk pesto
  • 250 g mozzarella, 2 pkt
  • 200 g körsbärstomater
  • salt, svartpeppar
  • 2-3 msk olivolja

Täcke

  • 300 g naturell färskost
  • 250 g körsbärstomater
  • 3-4 msk pesto

Gör så här:

Botten:

Smula jästen i en bunke. Lös i vattnet och tillsätt rosmarin, olivolja och grahamsmjöl. Rör samman och tillsätt därefter salt och därefter vetemjölet, lite åt gången. Knåda samman degen tills den blir smidig, cirka 15 minuter för hand eller halva tiden i maskin. Låt jäsa i cirka 1-1 1/2 timme tills degen nått dubbel storlek.

Ta upp degen på bakbordet. Klä en långpanna med bakplåtspapper och pensla med olivolja. Tryck ut degen i långpannan till ett jämnt lager och pensla ovansidan med olivolja. Låt jäsa ytterligare 1 1/2 timme. Grädda mitt i ugnen i 225 graders ugnsvärme. Kontrollera att undersidan är klar. Låt svalna på galler.

Dela focaccian rakt genom när den svalnat. Kantskär och skär av "toppen" på focaccian (tänk på att kanterna går bra att använda som krutonger!). Det går att göra antingen två mindre eller en stor smörgåstårta. Bred pesto över undersidan och pensla olivolja på ovansidan. Skiva mozzarellan tunt och täck bottnen med den. Skiva körsbärstomaterna tunt och lägg dem över mozzarellan. Salta och peppra.

Lägg på den övre delen av focaccian. Bred färskost ovanpå och fördela halverade körsbärstomater och pesto över.

Låt smörgåstårtan stå samman före servering. Den får gärna vara rumstempererad.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakapizza

Snabbare pizza

Pizza till fredagsmyset? Det finns knep som gör pizzan klar på nolltid!

bakapizza.se

Halloween

Dags för Halloweenfest!

I helgen blir det Halloweenfirande! Snygg och spöklik cheesecake med hallon är perfekt att bjuda på.

halloweenrecept.se


Enkel helglyx

Festpotatis till helgen

Helgmiddag med klass ordnar du lätt med pepparrotspotatis i ugn!

Hoppa över ris eller kokt potatis till söndagssteken och gör goda potatishalvor i ugn, smaksatta med pepparrot och lagrad ost. Perfekt tillbehör till både nötstek, lamm och biffar! Lägg till sallad och bröd så har du en riktig helgmiddag. Efterrätt? Både snabblagad björnbärskaka med vispgrädde och chokladkaka matchar menyn. Smaklig helg!

 helgmenyn.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...