Lätt smörgåstårta med halloumi och grillade grönsaker

Med medelhavsinspirerade röror av grillade grönsaker är det ingen som tänker på att det här är en lätt variant av smörgåstårta.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Aubergineröra

  • 1 aubergine, 200 g
  • 1+2 msk olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • 1/2 tsk salt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 dl turkisk yoghurt, 10 %
  • 10 skivor salami, strimlad

Paprikaröra

  • 200 g grillad paprika i olja, på burk (kan ersättas med samma mängd röd paprika som grillas i 225 grader tills skalen är svarta + 2 msk olja)

Garnering och botten

  • 1 hembakad botten, rund (se separat recept)
  • 200 g halloumi
  • 1 msk olja
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk sesamfrön
  • 10 st cocktailtomater
  • 10 salladsblad
  • ev. 1/2 dl kalamataoliver
  • ev. salamiskivor

Gör så här:

Aubergineröra:

Sätt ugnen på 225 grader. Halvera auberginen och pensla med olivolja. Snitta ytan. Baka i 15-20 minuter eller tills den är mjuk och har fått fin färg. Gröp ur köttet och mixa eller lägg i matberedare med de övriga ingredienserna förutom salamin.

Paprikaröra:

Mixa paprikan till en slät röra.

Tärna halloumin grovt. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek tärningarna tills de fått fin färg.

Skär av det översta av bottnen. Dela bottnen i tre delar. Bred ut aubergineröran på den understa bottnen och strö strimlad salami över. Lägg på nästa botten. Bred ut paprikaröran och fördela hälften av halloumin över. Lägg på locket. Bred crème fraiche ovanpå. Skär cocktailtomaterna i klyftor och garnera med dem, salladen, halloumitärningar och eventuellt oliver eller salami. Strö sesamfrön över. Låt smörgåstårtan stå samman i några timmar före servering.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fredagsmys

Äntligen fredagstacos!

Älskade fredag! Vi sparkar igång helgen med tacokväll hemma.

tacorecept.nu

Rabarber

Rabarbertider

Nu sträcker de slanka röda stjälkarna på sig i trädgården. Dags att njuta av rabarber, kanske i muffins?

smulpaj.se


Koka sylt

Bär kvar i frysen?

Hemkokt sylt är ett fint sätt att ta tillvara säsongens frukt och bär. Dessutom smakar din egen sylt så mycket bättre än den du köper i butiken!

Det är lätt att koka sin egen sylt. Du kan variera dina recept och hitta egna smak-favoriter. Färska bär och frukt eller använd det du har i frysen.

På kokasylt.se finns recepten du behöver. Bara att ta fram syltgrytan och börja samla glasburkar!

 kokasylt.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...